Judetul Ilfov este atestat inca din cea de-a doua jumatate a secolului al XV-lea In acest hrisov domnesc se aminteste de "Elhov", iar mai tarziu, pe la, 1602, aceasta zona devine cunoscuta sub denumirea de Ilfov.

Desigur, acest teritoriu, la vremea aceea, nu era corespondentul celui din secolul XX sau al celui de astazi, ci cuprindea un tinut mult mai mare, de vreme ce numele de Ilfov il poarta un sat din Judetul Dambovita - Ilfoveni (comuna Nucet), un parau afluent al raului Dambovita - Ilfovat, dar si un sat din Judetul Giurgiu - Podul Ilfovatului (comuna Buturugeni). Judetul Ilfov a fost mentinut pana la 24 ianuarie 1981, cand a fost desfiintat si s-a infiintat Sectorul Agricol Ilfov, in subordinea municipiul Bucuresti, cu sediul administrativ in comuna Balotesti.La infiintare, Sectorul Agricol Ilfov (S.A.I.) a avut 17 de comune si orasul Buftea, ca ulterior, in luna septembrie 1981, sa intre in componenta lui inca 3 comune da la Judetul Ialomita: Nuci, Gradistea si Petrachioaia, dupa care, odata cu declansarea lucrarilor de amenajare a raului Arges, au mai trecut in componenta S.A.I., de la Judetul Giurgiu, comunele: Ciorogarla, Domnesti, Clinceni, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Vidra si Berceni. Prin Legea nr. 69/1991, privind administratia publica locala, sectorului Agricol Ilfov i se confera statut si atributii de judet, iar prin Legea nr. 50/1997, Judetului Ilfov i se stabilesc sediul si resedinta in Municipiul Bucuresti.

Teritoriul Administratv al Judetului Ilfov este compus in prezent din doua orase (Buftea si Otopeni ) si 37 de comune(Afumati, Balotesti, Berceni, Bragadiru, Branesti, Cernica, Chiajna, Chitila, Ciolpani, Ciorogarla, Clinceni, Corbeanca, Cornetu, Dascalu, Darasti, Dobroiesti, Domnesti, Dragomiresti-Vale, Ganeasa, Glina, Gradistea, Gruiu, Jilava, Magurele, Moara Vlasiei, Mogosoaia, Nuci, Pantelimon, PerisPetrachioaia, Popesti-Leordeni, SnagovStefanestii de Jos , TunariVidra, Voluntari, 1 Decembrie cu un numar de 101 sate.